Buharda, baharatlı karides.

Evi salaş bi balıkçıya çevirmeye ne dersiniz? Çok kolay ve keyifli bir önerim var bunun için. Çoluk, çocuk, yakın dostlar birlikte olacağınız bir gün seçin. Resmiyet hiç yok. O günü karides günü ilan edin. Karides ana yemek olacaksa yanına bol yeşillik salata, biraz meze olabilir ama sakin. Çok abartmayın meze kısmını. Peynir, zeytin bile olur. Hiçbir şey karidesten rol çalmasın. Bir alternatif de karidesi başlangıç olarak yiyip ardından ana yemek bir balığa geçmek olabilir. Nasıl isterseniz.

Bizim hikayede, karides önden şöleni başlattı. Ardından tekir ve Karadeniz mezgiti ile devam ettik.

Bunun eğlencesi, karides kabuklarıyla pişeceği için herkesin sofrada ayıklayacak olması. Eller çalışacak yani. Sofraya kocaman bir tepside veya servis tabağında gelen minik karidesler hemen herkeste bir heyecan yaratıyor zaten. Kalabalıklığınıza göre bir büyük veya birkaç orta boy boş kase de serpiştirin sofraya ki kabuklar içine atılabilsin. Ayrıca yine bir veya birkaç kaseye ıslak mendil koyun. Elleri çok batanlar ıslak mendille silebilirler. Mendilleri atmak için de kaseniz olsun. Islak mendil paketini soframızın ruhunu bozmasını istemeyiz ne de olsa:) Sofrada yine kalabalığa göre, bir ya da bir kaç tane içine bolca sızma zeytinyağ konmuş tabaklar olsun. İçine birer adet bütün kurutulmuş kırmızı biber ve/veya defne yaprağı atabilirsiniz. Biberiye dalı veya taze kekik de olur. Ne varsa… Buna hem ekmeğimizi -ki mümkünse ekşi maya olsun- ve ayıkladığımız karidesleri batıracağız.

Güzelce soğutulmuş beyaz şarap nefis olur yanına. Rakı, narin karidese biraz sert kaçabilir. Bir fantezi de, bulabilirseniz Portekiz’in çok hoş bir beyazı var. Hafif gazlı. Deniz mahsullerine çok yakışan… Vino Verde. Bingo. Soğuk bira da olur tabi. Ya da limonlu soda her zaman, her koşulda…

Havaya girdiyseniz tarif kısmına geçelim.

IMG_5292.JPG

Malzemeler:

  • Küçük/orta boy karides: Kişi sayınıza ve yemek başlangıç mı, ana yemek mi olacağına göre karidesi kaç kilo alacağınızı belirleyin. Ana yemek için, 6 kişilik bir ekibe 2kg yeterli gelir. Yanında bol salata ve biraz takviye meze ve taze ekmek olacağını var sayıyorum.

  • Bir kaç adet defne yaprağı

  • 1-2 yk zeytinyağ

  • Balık çeşnisi - marketlerse satılıyor. Ben evde yapayım derseniz içindekiler: kurutulmuş toz sarımsak, limon kabuğu rendesi, kurutulmuş toz soğan, kırmızı pul biber, tatlı kırmızı biber, kişniş, biberiye, kimyon, tane karabiber, kırmızı tane karabiber, rezene

Hazırlanışı

  1. Karidesleri güzelce yıkayın, süzün.

  2. Büyükçe bir kaba alın. Üzerine 1-2 yk zeytinyağ dökün. Defne yapraklarını kırıp ufalayın ve bol bol balık çeşnisini serpin. Mümkünse bir saat kadar dolapta beklesin.

  3. Sonra bir pilav tenceresinin içine buharda pişirme aparatını yerleştirin (şu kevgire benzeyen, kısa ayakları olan, çiçek gibi açılanlardan bahsediyorum). Tencereye, aparatın üzerine çıkmayacak kadar sıcak su ekleyin. Kaynasın. Kaynayınca altını biraz kısıp karideslerin bir kısmını ekleyin. Tepeleme olmasın ki hepsi eşit oranda pişebilsin. Örneğin ben 1 kg karidesi 3 partide pişirdim.

  4. Karides çok narindir. Hele ki küçük olanları. Protein yüklü. Çok pişerse sertleşir, hiç olmaz. 7 dakika buharda pişirin. Arada bir maşayla alt üst edin ki eşit pişsinler.

    Pişme işlemi tamamlanınca servis tabağına alın ve sofraya… Şölen başlasın. Afiyet olsun!

LUMISTAZ-8.jpg


Ispanak pestolu, körili karnabar püresi

Islak bir gün. Yağmur taneleri daha küçük olamaz heralde. Oradan oraya serserice savruluyorlar. Ne taraftan ıslatacakları belli değil. En sevdiğim hava diyemeyeceğim. Öğlen yaklaşıyor. Hava zaten ağır, hafif bir şeyler yemek istiyorum. Doymak kaydıyla. Karnabahar var. Ispanak var. Hmm. Hızlı yapabileceğim ama biraz eğleneceğim bir yemek olsun istiyorum. İşte böyle çıkıyor ortaya ıspanak pestolu, körili karnabahar püresi. Çok memnun kalıyorum :) İster benim gibi kendinize hoş bir öğle yemeği olarak yapın ya da meze sofrasına farklı bir alternatif olarak.

Ispanak pestolu, körili karnabahar püresi

Ispanak pestolu, körili karnabahar püresi

Malzemeler:

  • Karnabahar; bir küçük top, haşlanmış

  • Ispanak; bir avuç (bir kaç yaprağı üzerini süslemek için ayırın)

  • Kuru kayısı; 2 adet

  • Badem; 1 avuç (birazını ayırın, üzerini süslemek için)

  • Sarımsak; 1 diş

  • Zeytinyağ; 1 yk karnabar için + aldığı kadar pesto sos için

  • Limon; 1 yk

  • Krema; 3 yk

  • Köri; 1/2 tk

  • Bal; 1/2 tk

  • Tuz; 1 tutam

Yapılışı

  1. Karnabaharı yumuşayana kadar haşlayın. Aşırı yumuşamasın. Haşlanınca sudan çıkartıp süzün.

  2. Derince bir kaba karnabahı hafif parçalara ayırarak koyun. Üzerine zeytinyağ, limon, köri, krema, tuz ekleyip blendırla püre haline getirin.

  3. Ispanak, badem, biraz tuz, sarımsağa zeytinyağını azar azar ekleyerek blendırda iyice karıştırın. Pesto sosu oldu.

  4. Servis tabağına yemek kaşığı ile karnabahar püresizi yayarak koyun. Üzerine pesto sosunu ekleyin. Balı üzerinde gezdirin. Ayırdığınız ıspanak yapraklarını ince ince doğrayıp üzerine serpin. Ayırdığınız bademleri hafifçe havanda dövdükten sonra üzerine dökün. En üzerine de kuru kayısıları ince ince kesip serpin.

Yanına çıtır lavaşla yedim ben. Ekşi maya ekmek de olur.

Afiyet olsun:)

karnabahar_curry-8.jpg






Bal ve balzamik soslu Brüksel lahanası, yanına karabuğday pilavı

Son zamanlarda o kadar çok kek yaptım ki kilo alıyoruz diye evde isyan çıktı:) İsyana katılanlardan da biri benim haliyle. O nedenle tatlı kısmına azıcık ara verdim. Azıcık ama… Özellikle kendimi düşündüğüm için (bencilce değil:) kolay, hafif ama leziz, sıkıcı olmayan ve besleyici öğlen yemeği alternatifleri düşünüp yapıyorum. Hepsi akşama da uyar tabi. İster ana yemek ister yemeğin yanına…

apivital_yaglar.jpg

Bu hafta pazar filesindeki Brüksel lahanasına yöneldim. Gel dedim, seni öyle bir yapalım ki, Brüksel lahanası olduğuna biz bile zor inanalım.

Güzelce yıkadım, kestim, dış yaprakların bir kısmını ayıklayıp ortadan ikiye böldüm. Evde küçük bir tatlı patates vardı onun da kabuklarını soyup küp küp kesip ekledim. Çok yakışıyor. Yine de onsuz da yapabilirsiniz. Sonra devreye sarımsak ve fındık da girdi. Ayrı bir kapta da bal-balzamik sosu hazırladım. Lahanalar fırında pişerken de karabuğday pilavını yaptım. Antep’ten aldığım bakır tenceremi kullanıyor olmanın heyecanıyla… Devamını tarif kısmında yazayım, tekrar olmasın:)

bruksel_lahana-3.jpg

Malzemeler:

  • Brüksel lahanası; 2 avuç kadar - yıkanmış, varsa sert, kuru dış yaprakları ayıplanıp, kök kısmı biraz kesilip, ortadan ikiye bölünmüş.

  • Tatlı patates; 1 adet küçük boy - kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış

  • Sarımsak; 5-6 diş, kabuğunda

  • Zeytinyağ; 2 yk kadar

  • Tuz, karabiber

  • Fındık; 1 avuç kadar

+

  • Karabuğday; 1 bardak (ben küçük bir bardak kullandım, hemen yensin bitsin diye)

  • Sıcak su; 2 bardak

  • Badem yağı; 1 yk kadar (badem yağının aromasını karabuğday’a yakıştırıyorum. Siz fındık, susam, zeytinyağ, tereyağ ne istiyorsanız kullanabilirsiniz)

  • Tuz

+

  • Mandalina; tabak başına 3 çeyrek dilim yeterli. Kabuklarıyla önce yarıya, sonra yarımları da yarıya bölün. Hem tabağa çok yakışıyor, hem de yerken nefis bir tat ve serinlik katıyor. Es geçmeyin!

Ballı, balzamik sos:

  • Bal; 1 yk

  • Balzamik sirke; 2 yk

  • Acı pul biber; 1/2 tatlı kaşığı kadar. Acı sevdanıza göre ayarlayın. Sevmiyorsanız koymayın.

Hepsini bir kapta güzelce karıştırın. Beklesin.

Yapılışı:

  1. Fırını 220 dereceye ayarlayın, ısınsın.

  2. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Üzerine Brüksel lahanalarını, tatlı patatesi koyun. Kabuklu sarımsak dişlerini bir darbede hafifçe ezin. Ben üzerlerine yatay olarak bıçağı koyup üzerine hafifçe vuruyorum. Sarımsakları da ekleyin. Zeytinyağ, tuz, biberle güzelce ovalayın. Fırına atın. 20 dk kadar pişecekler. Arada bir kere çevirin. Son 10 dakikasında da fındıkları ekleyeceğiz.

  3. Fındıkları havanda azıcık dövün. Çok ufalanmasınlar. Bir kısmını servis esnasında kullanmak için ayırın. Kalanını lahanaların son 10 dakikasında üzerine ekleyin.

Bu arada pilavı yapalım.

Karabuğdayı yıkayın, süzün. Tencereye yağı dökün, ısınınca karabuğdayları ekleyin, 4-5 dk kavurun. Sonra üzerine sıcak su, tuz ekleyip pilav pişirir gibi pişirin. En sonunda suyunu çekince altını kapatıp demleyin.

4. Lahanalar piştiğinde fırından çıkarın. Ballı balzamikli sosu üzerine boca edip iyice karıştırın, bulansın. Sonra tabağa istediğiniz miktarda koyun. Yanına karabuğday pilavını… Üzerlerine ayırdığınız fındıktan serpin, tabağın kenarına da 3 adet mandalina çeyreği koyup servis edin.

bruksel_lahana-9.jpg

Sarımsakları kabuğuyla yiyorum desem. Bence çok leziz oluyor. Size garip geliyorsa kabuksuz da pişirebilirsiniz. Mandalinaları benim gibi servis etmeyi tercih etmezseniz ki nefis oluyor, o zaman kabuğu beyazlarıyla soyulmuş bir portakalı kuşbaşı gibi doğrayıp onunla servis edin.

Ben çok sevdim, umarım siz de seversiniz.

Afiyet olsun!

bruksel_lahana-12.jpg
bruksel_lahana-13.jpg





Çikolata sosu

Parmak batırmak mı batırmamak mı? İşte bütün mesele bu? Mesele etmeye gerek yok aslında. Tabi ki batırmak. Sos kabında kalan tüm çikolatayı son damlasına kadar sıyırmak.

Bugün sizinle çikolata sosumu paylaşmak istedim. Tek başına bir yazıyı hakkediyor bence. Ne de olsa üzerine aktığı her şeyi dönüştürme gücü var. İster keke, ister dondurmaya, hatta meyveye… Bakalım bu akışkan ve parlak çikolata sosunu siz neyin üzerine akıtmak isteyeceksiniz?

çikolata_sos-4.jpg

Malzemeler:

  • 4 yk bitter damla çikolata

  • Bir tutam tuz

  • 1 yk zeytinyağ

  • 3 yk süt

  • Tatlı kaşığının ucuyla vanilya (gerçek venilyanız veye vanilya özütü yoksa biraz vanilin koyabilirsiniz)

Yapılışı:

  1. Bir sos kabında çikolataları benmari usulü karıştırarak eritin

  2. Tuz ve zeytinyağını ekleyip karıştırmaya devam edin

  3. Kaşık kaşık sütü kıvamı kontrol ederek ekleyin

  4. En son da vanilyayı ekleyip karıştırın.

Afiyet olsun!

çikolata_sos-2.jpg
çikolata_sos-3.jpg

Limonlu, zencefilli, yaban mersini soslu kek

Limonlu, zencefilli, yaban mersini soslu kek

Limonlu, zencefilli, yaban mersini soslu kek

2019’un ilk kekini pişirdim. Hafiflik istedim. Neşe istedim. Renk istedim. Limon düştü aklıma. Zenceili kattım hemen yanına. Lavanta da ne yakışırdı aslında limona. Kış ortasında yazı anmak gibi olurdu. Açık uçuk, hafif bir keke ne can verirdi? Morumsu pembeler şahane olmaz mıydı? Yaban mersini zaten limonu pek severdi. O zaman karışım hazırdı. Sıra pişip kabarmaya geldi. Pek de güzel yaptı bu işi. Üzerine mor pembe döküldü, yaban mersinleri kondu. Dostlar vardı. Kucaktan kucağa seken kediler de… Bir de çay vardı, isteyene kahve de… En yakındaki seyahatin detayları üzerinden bir daha geçildi ki gitmeden gitmeye başlayalım. İşte öyle hafifleten bir akşam oldu. Ertesi gün kalan dilimler ise koltuğa, kitaba gömülmenin eşlikçisi oldu.

Merak ederim ki yaparsanız bu keki nasıl bir güne götürür sizi…

limonlu_yabanmersinli_kek.jpg
limonlu_yabanmersinli_kek-2.jpg
limonlu_yabanmersinli_kek-12.jpg

Malzemeler

Kek için

  • 2+1/4 kap/bardak un

  • 1 paket kabartma tozu

  • Bir tutam tuz

  • 4 yumurta (oda sıcaklığında, daha iyi kabarması için)

  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa 1 paket vanilin)

  • 2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi (büyüklüğüne göre 2-3 limon eder)

  • 1+1/4 kap/bardak buttermilk (bu ölçüde süte 2 yk limon suyu koyun. Bekleyin kesilsin. Sonra bu şekilde kullanın)

  • 3 yk limon suyu

  • 150gr tereyağ

  • 1+1/4 kap/bardak şeker

  • 2 tk toz zencefil (taze zencefil varsa da olur, 40-50 gr kadar)

  • 1 tatlı kaşığı kuru lavanta

  • Üzerini süslemek için küçük bir avuç yaban mersini

Limon şurubu için (kekin üzerine süreceğiz)

  • !/4 kap/bardak şeker

  • 1/4 kap/bardak limon suyu

Yaban mersini sosu

  • 1 kap/bardak yaban mersini (dondurmuştum yazdan, onu kullandım, yerine dondurulmuş böğürtlen, frambuaz da olabilir)

  • 1/2 kap/bardak pudra şekeri

  • 3 yk limon suyu

  • 2-3 yk süt (kıvamına bakıp karar verirsiniz)

Hazırlanışı

  1. Unu bir kaba eleyin. Tuz, kabartma tozu, toz zencefil ve kuru lavantaları avcunuzda ufalayarak ekleyin

  2. Yumurtaları mikserle yüksek devirde çırpın. Yavaş yavaş şekeri, vanilya özütünü ekleyin. Toplamda 5 dk kadar sürsün çırpmanız.

  3. Unlu karışımı, yumurtalı karışıma üzerine 3 kerede ekleyerek karıştırın. (hepsini tek seferde eklerseniz karıştırmak, homojenize temek daha zor olur)

  4. Tereyağını bir sos tenceresinde (veya orta boy bir tencerede) eritin. Kaynamaya başlamadan buttermilk ekleyin, karıştırın. Kaynamadan ateşten alın. Kek karışımına 3 kerede ekleyin. Karıştırın.

  5. Kabı tereyağ ile iyice yağlayın, şeker serpin, un serpin fazlasını silkeleyin.

  6. 180 derece ısıtılmış fırında 35-140 dk pişirin (ben 38 dk pişirdim. Kürdan testi yapın. Kuru çıkıyorsa olmuştur)

  7. Kek pişerken bir cezvede şekeri ve suyu ısıtın. Şeker erisin, şurup kıvamına gelsin. Ateşten alın. Kek piştikten ve biraz serinledikten sonra kalıptan çıkartıp henüz ılıkken bir fırçayla limon şurubunu kekin üzerine yedirin.

  8. Bir kap dondurulmuş yaban mersinini dışarıda bekletin, biraz çözülsün. Derince bir kaba koyun. Üzerine süt haricinde tüm malzemeleri ekleyip el blendırıyla püre haline getirin. Daha akışkan bir hale gelmesi için 2-3 kaşık süt ekleyin. İstediğiniz kıvama geldiğinde kekin üzerine dökün.

  9. En üzerini de bir avuç kadar yaban mersini ile süsleyin.

Afiyet olsun, yaparsanız haberdar edin:)

limonlu_yabanmersinli_kek-3.jpg
limonlu_yabanmersinli_kek-6.jpg
limonlu_yabanmersinli_kek-10.jpg