Balkabaklı, havuçlu, tahinli kek.

Kış keki

Kış keki

Kekin çoğumuzun hayatında özel bir yeri vardır diye düşünüyorum. Çocukluğunuzda ya da şimdi “kek yaptım gel” dendiğini işittiğinizde ne hissettiğinize dikkat edin. Ev sıcaklığı, samimiyet, ihtimam, dostluk var tınısında. Kek pişen evde yumuşak bir hava olur. Kalorisi sayılacak bir “şey” değil o yüzden bence. Kıymetli bir şey fırını ısıtıp o tatlı bulamaçtan mis bir kek yapmak ve paylaşmak.

Birbirimizle, doğayla ilişkimizi tazelemeye de bir bahane. Her mevsim farklı, birbirinden leziz malzemeler sunuyor doğa bize kekimiz için. Bu da benim kış kekim. Tarçın ve zencefilin mis gibi kokusuyla önce sarıyor, sonra balkabağı, havuç ve tahinle damağı ve mideyi mutlu ediyor.

Özellikle içi daha yumuşak ve nemli kekleri seviyorsanız bunun müdavimi olabilirsiniz:)

balkabakli_tahinli_kek-2.jpg
balkabakli_tahinli_kek-8.jpg

Malzemeler

  • 200gr balkabağı (doğra, küçük küp küp doğra). 20 gr taze zencefilin kabuklarını soy, doğra. Küçük bir tencereye koy. Üzerine 2 yk şeker serp, 1 çubuk tarçın ekle, kabakların yarısına gelecek kadar su koy, iyice yumuşayana kadar pişir. Pişince su kaldıysa süz. Blendırla püre yap. Kenara ayır.

  • 100gr labneye 3 yk tahin, 3 yk pekmez ekle. iyice karıştır. Kenara ayır.

  • Buttermilk: 1/2 kap süte 2 yk limon suyu ekle 10-15 dakika beklet. Kesilsin. İçinde tortular oluşacak.

  • 1 havucu rendele. Kenara ayır.

    ________________________

  • 2,5 kap siyez unu (2-3 kez ele)

  • 1 tepeleme tk toz tarçın

  • 1 tepeleme tk toz zencefil

  • 1/4 tk muskat rende

  • 1 çitmik tuz.

Tüm kuru malzemeleri bir kapta karıştır. Kenara al.

  • 150 gr yumuşamış tereyağ

  • 1 kap şeker

  • 3 oda sıcaklığında yumurta

Yapılışı:

  1. Tereyağ ve şekeri 3 dakika yüksek hızda çırp. Tek tek yumurtaları ekleyerek 2-3 dakika daha çırp.

  2. Yumurtalı karışıma tahinli karışımı ve buttermilk’i ekle çırp.

  3. Bu karışıma unlu karışımı 3 kerede ekleyecek şekilde karıştır.

  4. Balkabağı püresini ve rendelenmiş havucu karışıma plastik veya tahta spatulayla ekle ve iyice, yavaşca karıştır.

  5. Dikdörtgen fırın kabının her yerini sıvı yağla yağla. Üzerine kenarlara iyice gelecek şekilde önce şeker, sonra un serp. Fazlasını silkele. Kek karışımını kalıba dök. İyice yerleşsin.

  6. Fırını 180 dereceye ısıt, 60dk pişir. Kürdan testi yap. Kuru çıkıyorsa pişmiştir.

Afiyet olsun!

balkabakli_tahinli_kek-9.jpg





Tarçınlı, kakaolu Bundt kek.

Aralık doğumlulara adıyorum bu kekimi. Hele benim gibi en sonlarına doğru doğduysanız yeni yıl havasıyla iyice sarılırsınız. Senenin görsel şenliği en yüksek ayı sizin de içinizi sevinçle doldurur. Kutlama havasına kaptırırsınız. Madalyonun öbür tarafından ise herkesi yeni yıl heyecanı sarmışken sizin özel heyacanınız biraz kaynayabilir. Yine de doğum günlerini ve özellikle Aralık doğum günlerini eşsiz buluyorum. Bu kek de bir taşla iki kuş vurdu. Her sene yılı uğurlamadan ailece bir araya gelmeye çalışıyoruz. Aile en kıymetlisi. Bu sene sevgili Ali Dede, kayınpederim yoktu artık aramızda. Fiziken tabi. Yunuscum hastaydı, bütün gün uyudu. Büyük kuzen Nur, özel bir proje gezisindeydi. Küçük kuzenlerin keyfi yerindeydi ama.

Tarçınlı, kakaolu Bundt kek

Tarçınlı, kakaolu Bundt kek

Kar yağıyor:)

Kar yağıyor:)

bundt_cake-6.jpg

Kahvaltıya buluştuk bu sene. Eli kolu dolu geldi herkes. Bana bir tek kek yapmak kaldı. Kar özlemiyle yanıp tutuştuğum için karlı bir kakao dağı hayal ettim ben de. Hem yeni yıl kahvaltısına hem de doğum günüm için. O gün bütününü çekmeye fırsatım olamadı. Hayal gücünüze kaldı:) İşte tarifi…

Kek

  • 300 gr un (100gr Siyez + 200gr normal un kullandım ben. 2 hatta 3 kere eledim, normal un da kullanabilirsiniz)

  • 1 kap şeker (kahverengi kullandım)

  • 4 yumurta (oda sıcaklığında)

  • 200ml buttermilk (kekin daha güzel kabarması için. 200ml süte 2 yk limon sıkın. 10-15 dakika bekleyin kesilsin. Olduğu gibi süzmeden kullanabilirsiniz)

  • 1 kap sıvı yağ (tadı çok baskın olmayan bir zeytinyağ kullandım, ayçiçek yağı da kullanabilirsiniz)

  • 1 mandalina suyu (küçükse 2)

  • 3 tk tarçın

  • 50 gr kakao

  • 1 paket kabartma tozu (10gr)

  • 1 paket karbonat (5gr)

  • 1 çitmik tuz

  1. Un, kakao, tarçın, kabartma tozu, karbonat, tuz bir kapta karıştırıp 2-3 kez eleyin.

  2. Başka bir kapta yağ ve şekeri 3 dk kadar çırpın. Te tek yumurtaları ekleyerek çırpmaya devam edin. Mandalina suyunu, buttermilk’i ekleyin çırpın. Sıvı bir bulamaç halinde karışınca 3 kerede unlu karışımı ekleyin iyice karın.

  3. Fırını 180 dereceye ısıtın. Ortası delik Bund kek kabınızı tereyağı ile yağlayın. Üzerine kakao serpin. Fazlasını silkeleyin. Kek karışımını içine dökün. Orta seviyede fırına verin. 45 dakika kadar pişecek. Kürdan testi yapın. Batırdığınız kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir.

Üzerine beyaz çikolata sosu:

  1. 1 kutu kremayı küçük bir tencerede ısıtın. kaynama noktasına gelince içine 1,5 yk tereyağı koyun, yağı eritin. Eriyince altını kapatın.

  2. 1 kap beyaz çikolatayı (ya kalıp çikolatayı parçalara bölün, rendeleyin, ya da hazır yuvarlak satılanları kullanın) sıcağa dayanıklı bir kaba alın. Üzerine kremalı karışımı dökün, çikolatalar erisin. Bir kenarda soğumaya bırakın. Hafif serinleyip kendini toparlayınca kekin üzerine dökün.

Ben çam dallarının uçlarından kesip ters takarak ağaç gibi süsledim. Üzerlerine de kar yağmış hissi vermek için pudra şekeri serptim.

Afiyet olsun!

Benim küçük geyik dostum.

Benim küçük geyik dostum.

İyi ki doğdum!

İyi ki doğdum!

Zirve!

Zirve!

Çocukluk fantezim. Üzerine kar yağan kek dağı:)

Çocukluk fantezim. Üzerine kar yağan kek dağı:)

Baharatlı, şaraplı armut tatlısı.

Şaraplı armut tatlısı

Şaraplı armut tatlısı

Son tariflerimin fotoğraflarına göz attım yazmaya başlamadan. Bordo, şarap tonları olmuş üst üste. Bugün de öyle. “Burgundy Trilogy” oldu diyebilirim.

Aralık’ın sonuna, dolayısıyla 2018’in sonuna yaklaştık. 2019 çok zor geçecek diyor her ama herkes. Birden aklıma “Moulin Rouge”’da Ewan Mc Gregor’un (hastasıyım), Nicole Kidman’a söylediği “Come what may” şarkısı düştü. Ne olursa olsun!…

Oh, come what may, come what may
I will love you, I will love you
Suddenly the world seems such a perfect place

Her ne olursa olsun, ne gelirse gelsin seni seveceğim ve işte dünya mükemmel bir yer olarak görünmeye başladı bile…

Mottomu bu olarak ilan ediyorum 2019 için. Bana katılmak isteyenler kaleye mum diksin. Hali hazırda çok zor bir seneden çıkıp daha zoruna girmek üzerine olduğumuz hissedilirken bir aymazlık gibi gelmiş olabilir size ama değil inanın. Kontrolümüzde olmayan sebeplerden ötürü büyük sıkıntılar doğacak büyük ihtimal, finansal, yaşamsal, çevresel olarak. Ya kendimi başrol oynamadığım bu arenada alaşağı edeceğim ya da sevmeye, şükretmeye, teşekkür etmeye minnetle devam edeceğim. Çok netim ikincisini seçiyorum. Her ne olursa olsun sevmeye devam edeceğim. Kocamı, çocuklarımı, kedilerimizi, annemle babamı, dostlarımı, arkadaşlarımı, kameramı, lenslerimi, proplarımı, doğanın sunduğu nimetleri, müziği, spotify’ı, tanıdığım, tanımadığım ama ilham ve ilgiyle izlediğim insanları, kitaplarımı, çikolatayı, dondurmayı, ekmeğin kokusunu, şarabı, rakıyı… Her gün biri için şükretsem, minnetle dolsam yıl biter zaten. Yaptığım her iş, yarattığım her kare, yaptığım, beni heyecanlandıran her tarif için minnetle dolacağım. Bana güvenerek işlerini teslim eden insanlara, vaktini ayırıp tarifleri deneyen herkese teşekkürlerimi, sevgimi sunacağım. Oh şimdiden 2019 iyi geçmeye başladı benim için.

Bu tarif de minnetten çıktı. Çok sevdiğim özel insanlarım var çok şükür. Herkesin olduğu gibi. Onlar için yapmıştım bu tatlıyı. Aralık’a, yılbaşı ruhuna çok yakıştırıyorum tadını da rengini de, görüntüsünü de. Onlara pişirirken de çok mutluydum, onlarla yerken de, şimdi sizinle paylaşırken de…

Baharatlar aşktır, şarap meşktir, armut narince lezizdir.

saraplı_armut.jpg

Not: Kaleye mum dikenlerden şunu istiyorum. Günde 3 tane şükran duyduğunuz şey bulun, hatırlayın. İster sabah 3, ister akşam 3. benim bugünkü 3’lemem; dün akşam çok sevdiğim iki arkadaşımlaydım/kediler çarptı üzerime sıcak su döküldü yandım çok yandım ama Silverdin sayesinde çabucak geçti/evde yalnızım spotify harika çalıyor (Joey Alexander, For Wee Folks)

1 şişe kırmızı şarap

1 portakalın suyu (süzün)

3 çubuk tarçın

2-3 yıldız anason

2-3 kök havlıcan (isteğe bağlı)

10 karanfil

2 başparmak kalınlığında taze zencefil (soyun, dilimleyin)

1 tk vanilya özütü

1 portakalın kabuğu

1/2 limonun kabuğu

1/2 kap (bardak) bal

3/4 kap kahverengi şeker

6-8 tane sert, çok yumuşamamış saplı armut (Santa Maria armutlarını uygun oluyor, boy ve şekil olarak)

  1. Şarabı ve armutlar hariç tüm malzemeleri genişçe armutları yan yatırarak sığdırabileceğiniz bir tencereye koyun. Isıtın. Şeker erisin. Armutları yan yatırarak ekleyin.

  2. Bi kaynasın, sonra altını kısın 1,5 saat kadar kısık ateşte armutların rengi bordoya dönüp hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Çok yumuşamalarını istemiyoruz, pelte, hoşaf gibi olmasın.

  3. Armutlar pişince dikkatlice başka bir kaba alın. Baharatlı şarabı süzün. tekrar tencereye alın. Zencefilleri atmayın. kenara ayırın. Kalan suyu en az yarısına inene kadar çektirin. Şurup kıvamını yakalamak istiyoruz.

  4. En sonunda armutları servis edeceğiniz kaseye, tabağa alın. Üzerine şaraplı şurubu dökün. Ayırdığınız zencefilleri küçük küçük doğrayıp armutların üzerine serpin. İster ılık, ister soğuk servis edin.

    Biz yanunda manda kaymağı ve vanilyalı dondurma ile yedik.

    Afiyet olsun!

saraplı_armut-3.jpg

Siyah havuçlu, portakallı, butternut squash çorbası.

Bu sefer de her şey Jade Çiftliği’nden organik mahsüllerimi sipariş ederken başladı. Eppek sayesinde keşfettiğim Jade Çiftliği, Sakarya civarındaki küçük üreticileri bir araya getirerek SAKÜDA isimli minik bir platform kurmuş. Jade Çiftliği, 2001’den beri organik tarım sertifikasıyla, sadece kendi tohumlarını ekerek tarım yapıyor. SAKÜDA’da ise Jade haricinde, sadece gezen tavuk yumurtası bulabileceğiniz (ki bu gezen tavuk konusunu çok önemsiyorum!) Koray’s Farm, Sabungiller (sadece doğal, katkısız sabun, deodorant vb..), ve solucan gübresi üreten Derasol ve Eppek bulunuyor. Her pazar hava şartları, toprak ne versiyse onun bulunduğu bir liste mail atıyorlar size. İstediklerinizi seçip gönderiyorsunuz. Belli dağıtım noktaları var, Çarşamba günü gidip oradan paketinizi alıyorsunuz. Kale’yi, mercanköşkü de ilk onlarda buldum mesela.

Butternut squash

Butternut squash

Uzun lafın kısası bu hafta butternut squash siparişi vermiştim. Çorba yapmak için. Şöyle leziz, besleyici, kaşığa dolu dolu gelen… Yumuşak, insanı rahatlatan bir akşam yemeği için. Arkada müzik… Erik Satie, Premiere Gymnopedie mesela (şu an spotify’da o çalıyor…). Yanına bir kadeh kırmızı. Ekşi maya ekmek…

butternutsquash_soup-2.jpg

Vaktim varsa, sebzeleri haşlamak yerine fırınlıyorum. Daha derin ve yoğun oluyor lezzet. Bir de bu çorbanın üzerine Parmesan serptim, kıyılmış ve incecik doğranmış tütsülenmiş acı kırmızı biber ile. Çok yakıştı bence:). Çorbanın doğal tatlımsı tadına dengeleyici, çarpıcı bir lezzet kattı. Tütsülenmiş acı biberleri kuzen getirmişti ama yerine isot da olur veya az biraz, incecik kıyılmış acı kırmızı biber de…

Siyah havuçlu, portakallı, butternut squash çorba

Siyah havuçlu, portakallı, butternut squash çorba

İşte şöyle…

  • 1 yarım butternut squash (ben aslında iki yarımı da pişirdim. Diğer yarısı başka çorba için sakladım)

  • Üzerine serpmek için 1/2 tatlı kaşığı zencefil, 1/2 tk zerdeçal, 1/3 tk tarçın, biraz tuz ve karabiber.

  • Zeytinyağ

  • 1 adet büyükçe siyah havuç

  • 3-4 büyük diş sarımsak (kabuklarıyla)

  • 1 kırmızı soğan (karamelize edeceğiz)

  • 1 portakal (beyazları dahil kabuklarından ayırın)

  • Servis ederken üzerine serpmek için parmesan peyniri rende, kıyılmış maydanoz, kıyılmış acı kırmızı biber


  1. Kabağı, havucu, sarımsakları tepsiye koyun. Üzerlerinde biraz zeytinyağ gezdirin. 30 dakika kadar yumuşana kadar pişsinler.

  2. Siz o arada, kırmızı soğanı küpküp doğrayıp, altı kısık bir tavada, biraz zeytinyağı ile çevirerek karamelize edin. 30-40 dakika sürsün. Yavaş, yavaş:)

  3. Kabuklarından ayırdığınız portakalı küp küp kesin.

  4. Sebzeler pişince, sarımsakları kabuğundan ayırın, her şeyi bir arada bir tencereye koyun, soğanı, portakalı ekleyin, biraz daha zeytinyağ gezdirin. üzerine 2,5 bardak su ekleyin. Ben biraz koyu, yoğun bir çorba istedim. İçerken doyduğumuzu, ısındığımızı hissedelim:) Yani diyorum ki daha akışkan bir kıvam isterseniz 3 bardak su ekleyin.

  5. Kaynasın, ateşi kısın, bi 15 dakika kadar pişmeye devam etsinler. tuzuna biberine bakın. Damak tadınıza göre ekleme yapın.

  6. Parmesan’ı rendeleyin. Maydanoz ve biberi ince ince kıyın.

  7. Çukur bir çorba tabağına çorbanızı koyun. Rengi bir harika oluyor. Üzerine 1 tk kadar parmesan, biraz maydanoz ve biberi ekleyin. Yanına bir dilim ekşi maya ekmekle servis edin derim.

Afiyet ve sıcak sohbetler olsun!

butternutsquash_soup-5.jpg
butternutsquash_soup-4.jpg












Pancar ve orman meyveli soslu unsuz kek

Her şey pancarlı bir şey yapmak düşüncesiyle başladı. Kekleri pastaya dönüştüren kremaları, frostingler’i oluyor. Epeydir daha hafifi nasıl yapılır bu sosların diye düşünüyorum. Renk de var kafamda. Kırmızı olsun. O zaman pancar. Pancara bir de orman meyvelerini ekledim yolda. Bi güzel oldu, bi güzel… Pastalara olur, dondurma üzerine olur, olur da olur. Ben bu sefer çok sevdiğim unsuz keke kattım. İşte şöyle oldu olanlar…

pancarli.jpg

Malzemeler:

Sos/Püre

  • 1 orta boy haşlanmış (veya fırınlanmış) pancar

  • 2 yk zeytinyağ

  • 3 yk pudra şekeri

  • 1,5 yk süzme yoğurt (ben son zamanlarda süzme değil ama çok sert, koyu kıvamlı lezizi bir yoğurt olan SEK’in Çiftlik yoğurdunu kullanıyorum)

  • 1 tk mısır veya buğday nişastası

  • 1 çitmik tuz

  • Bir avuç orman meyvesi (ben ahududu ve böğürtlen karışık kullandım, pastanın üzerini süslemek için de yaban mersini ve frenk üzümü)

Yapılışı:

  • Zeytinyağ ve pudra şekerini çırpın. Üzerine diğer malzemeleri ve doğradığınız pancarı ekleyin. Blendırla iyice püre haline getirip dolaba koyun.

Kek malzemeler:

  • 320gr bitter çikolata

  • 75gr tereyağı

  • 3/4 kap kahverengi şeker (normal şeker de olur)

  • 1 tk vanilya özütü

  • 1 çitmik tuz

  • 4 adet yumurta

Hazırlanışı:

  1. Fırını 180°C'ye ısıtın. Pişirirken 175°C'ye indirin.

  2. Çikolataları küçük parçalara bölün. Tavada, kısık ateşte, şeker ve tereyağ ile birlikte sürekli karıştırarak eritin. Kenara koyun biraz soğusun Not: Ben hem Eti Karam, hem de pasta yapmak için satılan blok çikolatalarla denedim. Eti Karam'la yaptığımın kıvamını daha çok sevdim. 

  3. Orta boy bir kapta bir çitmik tuz ekleyip 4 yumurtayı çırpın. Erittiğiniz çikolata karışımını yumurtalara ekleyip karıştırın. 

  4. Karışıma hazırladığınız pancarlı pürenin yarısını spatulayla yavaşça kararak ekleyin.

  5. 17 cm’lik yuvarlak, kelepçeli kek kabını yağlayıp (yağlı kağıt da kullanabilirsiniz) karışımı kalıba dökün ve fırında 45-50 dakika pişirin (ben 48 dk pişirdim) (17 cm’lik yoksa 22 cm de olur, ancak pişirme süresi fark eder. 30dk’dan sonra ara ara kontrol edin. İçi çok pişsin istemiyoruz. Kabı salladığınızda sabit duruyorsa olmuş demektir. Kürdan da batırabilirsiniz. Birazcık kürdana yapışması iyi)

  6. Fırından çıkınca kendi halinde soğumaya bırakın. 

  7. Soğuduğunda kalıptan çıkarın. üzerine kalan pancarlı püreyi yayın. Orman meyveleri ile süsleyin.

İçi sufle, browni arası nemli nemli, çok leziz. Sos hafif ve harika. Hadi yapın. Çok beğenilecek:)

pancarli-2.jpg
pancarli-3.jpg