Siyez unlu, incirli, lorlu yaz tartı

Öncelikle kimse korkmasın! Uzuuun bir post bu. Gerçekten canınız güzel bir tart yapmak, keyifle yemek, yedirmek istiyorsa, bırakın tüm işleri bi kenara, kendinizi buna verin. Ben tart yapabildiysem herkesler yapar! Çook çeşitli tart tariflerine baktım. Uyguladım. Siyez unu kullandığım için mevcut tarifler tam olmadı. Şimdi buldum. Bu oldu. Daha yakışıklı gözükeni olmaz mı, olabilir. Pastaneden çıkmış gibi görünemedi tartın kenarları ama kıtır, kıyır bir hamur olduğu su götürmez. Siyez ununda, normal undan çok daha düşük oranda gluten olması nedeniyle, yapılan hamur, normal undan yapılan kadar güçlü ve esnek olmuyor tabi. Sorun mu? Benim için değil:)

Elinizin altında daha kapsamlı mutfak aletleriniz varsa sizin sonuç daha da başarılı olabilir. Ben bunu Bodrum'da yazlıkta yaptım. Alet, edevat sınırlıydı haliyle:)

İncirli, lorlu tart.

İncirli, lorlu tart.

Tarif uzun, o yüzden fazla uzatmadan bu güzel ve hafif tartın tarifine geçiyorum. 

Malzemeler

Tart hamuru için:

  • 1 + 3/4 kap siyez unu 
  • 1 tk şeker
  • 125 gr tereyağ
  • 3-4 yk çok soğuk su (Su kısmı önemli. Suyu tek kaşık tek kaşık koyup kıvamına bakın. Hamurun sulu olmasını istemiyoruz)
  • 1/4 tk tuz

+  ağırlık yapması için çiğ kuru fasulye veya nohut

Kreması için:

  • 400 gr tatlı lor
  • 1,5 Türk kahvesi fincanı krema (fincan büyükse 1 yeterli)
  • 2 tk şeker
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 lime (misket limonu) kabuk rendesi (yoksa limon da olur ama lime çok yakıştı)

Üstü için:

  • 5-6 adet incir (boyutuna göre dizerken karar verirsiniz)
  • 2 tk bal
  • Pişirme sonrasında üzerine serpmek için mini fesleğen yaprakları (bahçede, saksıda olanları kullandım. Siz normal fesleğen de kullanabilirsiniz. Es geçmeyin ama çok yakışıyor.)
  • 1 çitmik tuz

Yapılışı:

Hamur:

  1. Tereyağını küp küp doğrayıp, iyice soğuması için buzluğa koyun. 20-30 dk.
  2. Un, tuz, şekeri bir kapta karıştırın.
  3. Soğumuz tereyağını ekleyip, mutfak robotunda, ekmek kırıntıları gibi olana kadar ufak ufak basıp karıştırın. Ben önce biraz bıçakla parçalayıp, el blendırıyla devam ettim.
  4. Soğuk su koyduğunuz kap veya bardağa bir buz atın. Bir kaşık bir kaşık, kıvama gelene kadar ekleyin. Hamuru elle fazla yoğurmuyoruz. Toparlansın, bir top haline gelsin, dökülmesin yeter.
  5. Hamuru streç filme sarıp buzdolabına atın. Soğusun. 20-30 dk. 
  6. Hamuru çıkarın. Açacağınız yüzeye genişçe bir fırın kağıdını yayın. (önce elinizde buruşturup yayarsanız kıvrılmadan sakin sakin durur). Hafifçe unlayın. 
  7. Hamuru kağıdın ortasına koyun. Tepeden hafif hafif bastırarak biraz basıklığını alın. Sonra merdane veya oklavayla ortadan ileri doğru hareketle (geri hareket yok) kağıtla hamuru döndüre döndüre açın. Tart kalıbının kenarlarından 2 cm taşacak kadar bir boyuta gelmesine bakın.
  8. Kalıbı hafifçe yağlayın. Altı çıkan bir kalıbınız yoksa, tabanına uygun boyutta, fırın kağıdını yuvarlak kesin, koyun.
  9. Fırın kağıdıyla kaldırdığınız hamuru kalıba serin. Dikkatlice yayın. Kenarlarını kalıba göre şekillendirip, taşan fazlalıkları alın.
  10. Fırını 180 dereceye ısıtın. Hamurun zeminini çatalla aralıklarla delin (kabarmasını önler). Üzerine kalıbı örtecek genişlikte fırın kağıdı koyun. Üzerine hamurun kabarmadan pişmesini sağlayacak ağırlık yapacak fasulyeleri ekleyin (bu fasulyeleri sonra her tart yaparken kullanabilirsiniz) 30 dk pişirin. Çıkarıp kağıdı ve fasulyeleri aldığınızda tabanın sertleştiğinden emin olun. Yumuşaksa biraz daha tutun.
  11. Kağıtsız, fasulyesiz şekilde hamuru 15 dk kadar tekrar fırınlayın. Güzelçe piştiyse çıkarıp soğumaya bırakın.

Kreması (hamur pişerken yapabilirsiniz, ya da soğuturken)

  1. Bir kapta, yumurta sarısını ve şekeri çırpın. Balı ekleyin, çırpın.
  2. Sonra kremayla çırpın. Loru ekleyin çırpın. Lime kabuklarını ekleyin çırpın.
  3. Kıvamlı bir krema halinde olacak. Akışkan değil. Kaşıkla, nazik bir şekilde kremayı tartın tabanına yayın. (Bu kısım çok zevkli. Kendinizi pastacı falan sanabilirsiniz:)

Üstü:

  1. İncirleri sapının olduğu noktadan ikiye bölüp dilimleyin. Kremanın üzerine hafifçe birbirlerinin üzerine gelecek şekilde daire şeklinde dizerek üstünü kaplayın (canınız nasıl isterse öyle dizebilirsiniz tabi)
  2. Üzerinde balı gezdirin.
  3. Bir çitmik tuz serpin.
  4. 180 derece sıcak fırına atıp 15 dk kadar pişirin. 
  5. Çıkarıp soğumaya alın. Üzerine bir minik fesleğenleri veya normal fesleğen yapraklarını serpiştirin.

Not: Kalıbınız, altı çıkanlardansa nazikce tartı bir servis tabağına alabilirsiniz. Benim kalıp tek parçaydı. Altına fırın kağıdı serip pişirdim ve içinden servis yaptım.

incir_lor_tart-k.jpg

Beklemeli, uzun bir süreç ama değer. Acele neden? Bekleme esnalarında kitap, dergi, intagram, mail :) Ya da ne istiyorsanız... Kendimizi vererek, telaşsız yaptığımız yemeklerin tadı gerçekten daha farklı oluyormuş. Yaydığımız enerjiyle ilintili olarak:)

Yaparsanız instagram hesabımdan veya DM'den haberdar edin lütfen. Merak ediyorum çok :)

Afiyetle ve sevgiyle...

incir_lor_tart-7-k.jpg

Nar ekşili pirzola

Hep aynı tava, hep aynı ızgara durumlarındaysanız, biraz heyecan katalım ortama. Spontan misafir geliyorsa mesela yemeğe, pratik ve keyifli ne olabilir derseniz nar ekşili pirzola diyorum. 

NAREKSILI_PIRZOLA.jpg

Bahçeden taze biberiye ve defne yaprağı topladım. Kuruları da olur. Önce pirzolaları güzelce marine ettim. Sonra da o marinasyon üzerindeyken dökme demir tavada cız bız. Siz isterseniz fırının ızgara ayarında da yapabilirsiniz. Anlatacak çok sofistike bir durum yok. Direk tarife geçelim:)

NAREKSILI_PIRZOLA-6.jpg

Malzemeler (6 kişilik)

  • 18-20 kalem pirzola (et obur bi aile değilseniz, ergen bir çocuğunuz yoksa adam başı 2'şerden 15 kalem de olur tabi :)
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3-4 dal taze biberiye dalı
  • Bir avuç taze defne yaprağı
  • 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağ
  • 2-3 diş sarımsak (dövülmüş)
  • 1/2 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • tuz - biber
  • Tavayı yağlamak için tereyağ

Yapılışı:

  1. Pirzolaları derince bir kaba veya az yer tutsun istiyorsanız buzdolabı poşetine koyun
  2. Üzerine nar ekşisi, biberiye yaprakları (sapından ayırın), koparılmış defne yaprakları, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber ve zeytinyağını ekleyin
  3. İyice karıştırıp buzdolabında bir kaç saat bekletin. Bir gece kalsa ne ala ama şart değil.
  4. Pişirmeden bir yarım saat önce dolaptan çıkartın ki etler oda sıcaklığına yaklaşsın.
  5. Pişireceğiniz tavanın yüzeyini tereyağ ile yağlayın
  6. Marine ettiğiniz pirzolaları tavaya dizin. Bir yüzü kızarınca (tavadan kolay ayrılıyorsa pişmiş demektir, çekiştirmeyin) çevirin, birazcık daha pişirin. Çok pişmesin kurur et.
  7. Servis tabağına alın bir 5 dakika kadar bekleyip servis edin.

Çocuklar lavaşla yemeyi çok seviyor. Yanına kabaklı, cevizli, sarımsaklı, naneli yoğurt sos yaptım. O da çok yakışıyor. O zaman afiyet olsun:)

Ançuezli omlet

Çocukluğumdan beri çok ama çok sevdiğim ançuezle karşınızdayım bu sefer. Hamsiyi bazen de sardalyayı zeytinyağı ve tuzda bekleterek hazırlanan ançuez en çok İtalyan mutfağında talep görüyor. Ancuezli pizzaya da bayılırım mesela. Ben çocukken de o kadar çok düşkündüm ki tüpte satılan ançuezi tereyağ ile birlikte kızarmış ekmek üzerine sürerek yerdim de yerdim.

ANCUEZLI_OMLET.jpg

Bir diğer vazgeçilmezim, hayranlıkla sevdiğim ise yumurta. Birbirine çok yakışan bir ikili. Evdeydim ama kendimi İtalya'nın bir sahil kasabasında geç bir kahvaltı ya da erken öğle yemeği hazırlarmış gibi hissetmek istedim. Zeytin ağaçları ile dolu bir bahçe. Tavuklar geziniyor falan. 

Malzemeler (tek kişilik)

  • 2 yumurta (serbest gezen veya organik)
  • Bir küçük avuç yeşil zeytin (tercihen kırma)
  • 4-5 adet ancuez (damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • 1 adet jalepano biber turşusu (sivri biber turşusu da olur)
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı

  1. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın. Elinizle veya bıçakla bir kaç parçaya ayırın
  2. Ancuezleri küçük küçük doğrayın
  3. sarımsağı dövün
  4. Yumurtaları, zeytinleri, sarımsağı ve ancuezleri bir kapta iyice karıştırın
  5. Tuz, bier ekleyin.
  6. Tavaya biraz zeytinyağı dökün, ısınınca üzerine omlet karışımını boca edin
  7. Karışım kendini toparlamaya başladığında bir spatula yardımıyla ikiye katlayın
  8. Ben biraz ıslak, yani az pişmiş severim. Siz keyfinize göre tavadan tabağınıza alın

Afiyetle yiyin:) Öğle yemeği niyetineyse buz gibi bir beyaz şarap da çok güzel gider.

Not: Üzerine kapari, kekik de serpebilirsiniz.

ANCUEZLI_OMLET-6.jpg

Anjelik erik ve nektarinli yaz keki

ANJELIK-NEKTARIN-KEK-13.jpg

Mevsimlerin yanında getirdiği değişikliklere, değişime, dönüşüme bayılıyorum. Çünkü, hemen herşey elimizin altında olmasını, her şeye erişme imkanımızın ibadullah olduğu bu yaşamı biraz sıkıcı buluyorum ne yalan söyleyeyim. "Varlık yokluktur" oysa ki. Her şey her an hazır ve nazır bizi bekler olunca kabak tadı veriyor. Beklemek istiyor insan biraz, özlemek, hasretini çekmek. Bazen unutmak, görüp hatırlayınca yeniden sevinmek. Mevsimler de insana direnebildiği ölçüde bu değişim ve dönüşüm adetini sürdürüyor neyse ki... Allah'tan henüz her meyve ve sebzenin serasını kurmadılar da bazı şeyler turfanda çıkınca sevinebiliyorum. 

Baktım tezgahlara anjelikler, nektarinler düşmüş. Renk gelmiş ortama. Balkabaklı elmalı sonbahar kekimi yaza adapte etme zamanı gelmiş yani. Bir heves aldım geldim meyvelerimi eve. Hayal ettim, yerken üzerine bir top da beyaz dondurma koyarız. Dondurmanın da üzerine bir şey döksek, hatta o da keki biraz ıslatsa... Bahçeyi düşündüm. Biberiye var, yaseminler var. Şunlarla biraz büyücülük mü yapsam? Onları da topladım. Bir güzel yıkadım. Şeker ve suyla şurup yapmaya başladım. İçine bi tutam ondan bi tutam bundan derken karamelize olan tada tuz da eklemek geldi aklıma. Geçenlerde yediğim tuzlu karamel dondurmasını çok sevdim çünkü. 

ANJELIK-NEKTARIN-KEK-5.jpg

Yaz keki, dondurma ve yaz şurubu harika bir üçlü oldu. Nasıl oldu derseniz?

Malzemeler:

Kek için

  • 150 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 5+2 adet anjelik erik
  • 4+2 adet nektarin
  • 2,5 kap un (Ben genetiğiyle oynanmamış atalık buğday unu kullanıyorum. Bu sefer evde karakılçık vardı. Siz normal un da kullanabilirsiniz)
  • 1 çitmik tuz
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1/2 tatlı kaşığı muskat
  • 1 + 1/3 kap şeker (ben kahverengi kullandım)
  • 1/2 kaptan biraz daha az süt

Yapılışı:

  1. Oda sıcaklığında tereyağı ve şekeri çırp
  2. Teker teker yumurtaları ekle çırp
  3. Sütü ekle çırp
  4. Ayrı kapta unu ele, kabartma tozu, bir çitmik tuz, muskatı karıştır
  5. Unlu karışımı 3 seferde yağ şeker karışımına dök, karıştır (ya spatulayla, ya da düşük hızda karın)
  6. 5 anjelik, 4 nektarinin çekirdeklerini çıkar. Kabuklarını soy (isterseniz kaladabilir), rendele. 
  7. Rendelenmiş karışımını 1-2 tatlı kaşığı unla karıştır, suyunu biraz emsin, kekin içinde çökmesin.
  8. Unlu, yumurtalı karışıma dök ve kar
  9. Kalan meyvelerin çekirdeklerini çıkar dilimle.
  10. Kek kalıbını (uzun da olur, yuvarlak da) yağla. Biraz un dök. Fazlasını silkeler. Birazcık da toz şeker serp (kek yapışmasın diye)
  11. Karışımın yarısını kalıba dök. üzerine dilimlediğn meyveleri diz. Kalan karışımı ekle. 
  12. Fırını 180 dereceye ısıt. Isınınca at fırına.
  13. 45 dakika pişir. (Kürdan veya çubukla yapışma testi yapabilirsin)

Fırından çıkınca soğumaya bırak. 

Biberiyeli yaseminli, şurup için:

Malzemeler

  1. 1 kap şeker
  2. 1 kap su
  3. 3 dal taze biberiye
  4. Bir avuç yasemin çiçeği
  5. 1/4 tatlı kaşığı deniz ya da himalaya tuzu. (tuzun ölçüsünü tadarak ayarlayın. 1/4'ten azla başlayıp ağız tadınıza gör artırabilirsiniz. Ben sonunda 1/4 tatlı kaşığından biraz daha fazla koydum galiba:)

Şurubun akıcılığı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Daha akıcı olması için su, daha kıvamlı olması için şeker eklenebilir.

ANJELIK-NEKTARIN-KEK-4.jpg
ANJELIK-NEKTARIN-KEK-6.jpg

Ben ve tadanlar bu şuruba BAYILDIK! 

Keyifli bir tatlı saati diliyorum size tatlı tatlı:)...

ANJELIK-NEKTARIN-KEK-14.jpg
ANJELIK-NEKTARIN-KEK-8.jpg

Adaçaylı tereyağında pastırmalı, yeşil erikli hindi but

Düşünüyorum ara ara, nedir beni yemeğe bu kadar çeken diye. Bilmiyorum tam ama oldum bittim onu bunu karıştırmayı sevdim ben. Konu yemek olunca; denemeyi, keşfetmeyi... Uydurmayı hatta. Yemek yapmayı iyi bilen biri denemez bana. Sürekli öğrenen ve öğrendiklerini karıştırarak kendine küçük maceralar yaratan biri diyebiliriz belki. Füzyon değil sonuçta:) En sevdiğim şeylerden biri hangi malzeme, hangi baharat, hangi sebze nelerle iyi gider, birbirinin tadını güçlendirir, aromasını şahlandırır, sürpriz etkiler yaratır onları araştırmak. Oyun gibi. Hep bingo mu? Tabi ki hayır ama hepsinde sonuç harika olmasa da süreç çok zevkli.

Bazen bir baharata takıyorum. Bu sefer adaçayına takıldım bir süredir. Bahçede çok görkemli bir adaçayı çalımız vardı. Malesef zarar görmüş, ölmek üzere. Son yapraklarını tereyağı ile hayaldeydim. Gittim topladım ve vedalaştım. 

Evde hindi but vardı. Taze adaçaylı, limonlu tereyağ ile bulamak biraz baharı getirebilirdi hindiye. Sonra yeşil erikler vardı. Meyve ve etin birleşimine bayılıyorum ben. Eriğin hafif ekşisi limona hoşça arkadaşlık edebilirdi. Sarımsak da çok yakışır adaçayına. Sarımsak olabilir derken pastırma geldi aklıma. Hindinin hafif baygın tadına heyecan katabilirdi. Bir nevi bacon veya pancetta ikamesi olarak...

pastırmalı_hindi_but-12.jpg
pastırmalı_hindi_but-2.jpg

Böylece koyuldum işe.

Malzemeler:

  • Bir avuç taze adaçayı yaprağı (yoksa kuru da olur, küçük bir avuç)
  • 1 yk tereyağ (çok tepeleme değil)
  • 1 yk zeytinyağ
  • 2 yk limon
  • 1 hindi butu (kalabalıksanız 2 adet gerekebilir)
  • 8-10 tane yeşil erik
  • 3-4 adet taze biberiye
  • 10 dilim kadar pastırma (ben çemenli kullandım, daha kuvvetli bir tat için, isteyen çemensiz de kullanabilir. Zevkler ve renkler...)
  • Tuz, biber

Yapılışı:

  1. Tereyağını küçük bir tavada, kısık ateşte eritmeye başlayın. Erirken doğradığınız ya da elinizle kopardığınız adaçaylarını içine atın, karıştırın. 
  2. Zeytinyağını ekleyin karıştırın.
  3. Limon suyunu ekleyin, altını kapatın karıştırın.
  4. Butun her tarafını tuzlayıp, biberleyin. Sonra yağ karışımına bulayın.
  5. Bir fırın tepsisi ve ya kabına yağlı kağıdı serin. 
  6. Butun altına gelecek şekilde sığdığı kadar yan yana pastırma dilimlerini dizin.
  7. Butun derilerini dikkatlice etinden ayırarak açtığınız keselere pastırmaları yerleştirin. 
  8. Erikleri ekleyin. Biberiyeleri yerleştirin.
  9. Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırına koyun. 15 dakika pişirin.
  10. Fırının derecesini 180'e düşürün. 1 saat 15 dakika daha pişirin.
  11. Fırından çıkardıktan sonra üzerini içi yağlı kağıtlı alüminyum folyoyla örtüp bir 10-15 dakika kadar dinlendirin. Et kendini biraz bıraksın.

İşte sofrada etrafında toplanmanın, paylaşmanın son derece keyifli olacağı bir tabak. Augustinus, "Bellek bir anlamda ruhun midesidir, tatlı bir yiyecek neşeyi, ekşi bir yiyecek hüznü anımsatır" demiş. Acaba bu tabak belleklerde nasıl bir tat bırakacak?

Afiyet olsun:)

pastırmalı_hindi_but-14.jpg
pastırmalı_hindi_but-10.jpg